Účinky na zdraví
Banány patří mezi lehce stravitelné druhy ovoce s vysokým obsahem sacharidů. Jsou zdrojem draslíku, hořčíku, fosforu a železa, kromě toho vynikají velkým množstvím vitaminů A, C a vitaminů skupiny B. Odborníci na výživu doporučují konzumaci banánů lidem, které trápí únava, nervozita či poruchy spánku. Pravidelný přísun tohoto exotického ovoce navíc posiluje imunitní systém a snižuje hladinu cholesterolu.
Pravidla skladování
Nepřezrálé banány vydrží při pokojové teplotě až jeden týden. Je však třeba se vyvarovat jejich skladování společně s jablky nebo pomeranči – v jejich sousedství totiž žluté plody rychle zhnědnou. Chcete-li naopak zrání exotického ovoce urychlit, zabalte ho do igelitového sáčku právě s jablkem. Banány nepatří do chladničky, jejich slupka v chladu zčerná, ovoce navíc ztratí aroma a rychle se kazí.
Stupně zralosti
Banány procházejí 7 stupni zralosti – do stupně 1 jsou zařazeny banány zelené a tvrdé, naopak pod číslo 7 spadají plně zralé plody s drobnými hnědými skvrnami na slupce. Na pulty obchodních sítí se dostávají banány stupně 4 až 5. Plody vhodné ke konzumaci mají sytě žlutou barvu a příjemně pevnou konzistenci. Černé zbarvení slupky signalizuje, že ovoce je přezrálé.