Nákup a skladování
Sezónní okurky jsou k dispozici v létě a na přelomu podzimu. Okurky z moderní skleníkové produkce jsou ale dostupné celoročně.
Okurky se dají docela dobře vybírat podle vzhledu. Měly by být tvrdé, nepotlučené a nepoškozené. Menší okurky mívají méně vyvinutá semena, vyzrálejší okurky jsou zase o něco sladší.
Okurky vydrží v lednici v uzavřené zeleninové poličce nebo v pytlíku několik dní. Pozor ale na přílišnou vlhkost nebo mráz – obojí může okurky poškodit.
Příprava
Před použitím okurky vždy dobře umyjte, a pokud je to potřeba, tak i očistěte kartáčkem na zeleninu. Loupání záleží na odrůdě a způsobu použití. Oloupané okurky jsou samozřejmě jemnější, slupka ale zase zvýrazní křupavost.
Pokud chcete okurky zbavit středu se semínky, je nejlepší přeříznout je podélně na poloviny a pak na čtvrtiny, ze kterých už střed snadno vyříznete.