okurky

Okurky
Okurky řadíme spolu s dýněmi k plodové tykvovité zelenině. Blízké jsou i melounu, se kterým sdílejí charakteristické aroma. Dříve byly okurky občas hořké a těžce stravitelné, všechny moderní odrůdy jsou ale šlechtěné tak, aby se jejich charakteristická hořkost zcela potlačila. Salátové odrůdy navíc mají i co nejtenčí slupku, takže se ani nemusí loupat a je u nich potlačena i tvorba semen ve středu. Plně vyzralé okurky jsou oproti okurkám nezralým zřetelně sladké.
Okurky

Věděli jste že..?

✔ Aroma okurek vzniká podobně jako u česneku až v momentě, kdy se naruší jejich buňky. Stará čínská technika tohoto faktu využívá tím, že okurky před konzumací "naklepou", čímž se jejich chuť a vůně zesílí.

✔ Dříve se okurky nasolovaly kvůli hořkosti. Dnes to děláme spíše pro vylepšení chuti, zesílení barvy a odebrání části vody, kterou sůl vytáhne.

✔ Pokud nechcete okurky kvasit nebo zavařovat, stačí je nakrájet na tenké plátky a naložit do kyselého láku - velmi rychle se ochutí a změknou.

Nákup a skladování

Sezónní okurky jsou k dispozici v létě a na přelomu podzimu. Okurky z moderní skleníkové produkce jsou ale dostupné celoročně.

Okurky se dají docela dobře vybírat podle vzhledu. Měly by být tvrdé, nepotlučené a nepoškozené. Menší okurky mívají méně vyvinutá semena, vyzrálejší okurky jsou zase o něco sladší.

Okurky vydrží v lednici v uzavřené zeleninové poličce nebo v pytlíku několik dní. Pozor ale na přílišnou vlhkost nebo mráz – obojí může okurky poškodit.

Příprava

Před použitím okurky vždy dobře umyjte, a pokud je to potřeba, tak i očistěte kartáčkem na zeleninu. Loupání záleží na odrůdě a způsobu použití. Oloupané okurky jsou samozřejmě jemnější, slupka ale zase zvýrazní křupavost.

Pokud chcete okurky zbavit středu se semínky, je nejlepší přeříznout je podélně na poloviny a pak na čtvrtiny, ze kterých už střed snadno vyříznete.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit