Dělení drůbežího masa
Drůbeží maso se dělí na čtyři základní části: horní a spodní stehna, prsa a křídla. Prsa tvoří malý a velký sval, maso ze stehen se dělí na více svalových snopků. V poměru k celému tělu mají nejvyšší podíl masa z prsou křepelky, dále krůty, perličky, kuřata, husy a kachny. Z hlediska podílu masa ze stehen vedou kuřata, následují je perličky, krůty, husy, kachny a křepelky. V kuchyni se velmi často využívají také drůbky, zejména játra a srdce. Samostatný skelet je skvělým základem pro drůbeží vývar.
Jak poznat kvalitu?
Při nákupu drůbežího masa je třeba věnovat pozornost vzhledu a údajům na etiketě. Vybledlá či dokonce nazelenalá barva, povislá kůže, slizký povrch nebo zápach jsou jednoznačnými signály, které by vás měly od nákupu odradit. Etiketa prozradí důležité informace o stáří a původu drůbeže, způsobu chovu a výkrmu. U krůtích a prsních řízků (chlazených i mražených) musí být na etiketě uvedeno, zda jde o čistý sval bez přídatných látek (označení “natur”), zda obsahují sůl (označení “solené”) nebo zda je v nich i voda a další stabilizátory (označení “křehčená”).
Drůbež z českých farem
Pod značkou Horeca Select naleznete chlazené a mražené kuřecí maso s garantovaným českým původem, jež pro makro zpracovává společnost Vodňanská drůbež, a.s. Kuřata pocházejí výhradně z tuzemských farem a chovatelé jsou mj. povinni pečlivě kontrolovat a zaznamenávat složení krmiva – informace o konkrétním farmáři i výkrmu jsou uvedeny na etiketě. Veškerá produkce drůbeže v České republice se řídí platnými národními legislativními normami a také požadavky EU, které se týkají ochrany zvířat v chovech, při přepravě a porážce.