Znaky
Vrchní šál se vyznačuje jemně vláknitým masem, které je protkáno tenkými žilkami vnitrosvalového tuku a má jemně vláknitou strukturu. Na povrchu se nachází tzv. plátek, který je připojen vazivem. Spodní šál, nazývaný také frikando či svalovník, je oproti němu libovější a má hrubší svalová vlákna.
Využití
Vrchní šál s plátkem je skvělý k přípravě masových pečení a k pozvolnému dušení. Část bez plátku se využívá na závitky, přírodní řízky a také na tatarský biftek. Vyzrálé maso se hodí také k minutkové úpravě. Samotný plátek nachází nejčastěji využití na guláše a jiné dušené masové pokrmy. Spodní šál je vhodný k pečení a dušení, lze z něj připravit roládu či závitky a lze ho pošírovat. Mimo to je dobrou alternativou nízkého roštěnce při přípravě rostbífu.