Brie

Brie patří do skupiny měkkých sýrů s bílou plísní a jeho historie se údajně začala psát již v roce 774 – podle některých pramenů si na něm pochutnával i Karel Veliký. Dnes mají právo jeho výroby farmáři z departmentu Seine-et-Marne. Ti tento sýr s bílou plísní na povrchu vyrábějí z nepasterizovaného kravského mléka ve dvou variantách: Brie de Meaux a Brie de Melun – oba typy se pyšní chráněným označením původu. Kromě nich je na trhu mnoho chutných a kvalitních napodobenin.

Brie

Více o Brie

Brie ve studené kuchyni

Pravé Brie z Meaux či z Melunu nejlépe chutná samotné buď s hroznovým vínem nebo nakládanou zeleninou. Tento sýr výborně doplní lehčí mladé červené víno.

Brie v teplé kuchyni

Díky jemné chuti a krémové konzistenci se brie hodí také k tepelné úpravě – můžete ho zapékat, obalovat a smažit, případně rozpustit v omáčkách a polévkách.

Podávání

Sýry typu brie uchovávejte v chladničce v oddíle na zeleninu a přibližně hodinu před podáváním jej přemístěte do pokojové teploty. Krájet začněte až těsně před servírováním.

Garance kvality

Francouzské sýry patří mezi prvotřídní delikatesy z nabídky makro. Jejich výběru věnujeme náležitou pozornost, pečlivě volíme dodavatele a kontrolujeme dodržování všech předepsaných norem týkajících se jejich převozu i skladování. Díky tomu máte jistotu špičkové kvality všech nabízených produktů. Garancí skvělé chuti je také označení A. O. C., která zaručuje tradiční původ, charakteristický způsob výroby a vynikající vlastnosti produktu.