Jehněčí kolínka

Jehněčí kolínko

Jehněčí kolínka pocházejí z přední části (plece) nebo zadní části (kýty). Mají intenzivní chuť a svědčí jim dlouhá tepelná úprava.

Jehněčí kolínko

Věděli jste že..?

✔ Jehněčí maso je cenným zdrojem železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

✔ Kýtě se při pečení nechává kost nebo její část; zvýrazní se tak její chuť a zůstane šťavnatá.

✔ U mladého jehněčího o váze dvou kilogramů může stačit i pouhá hodina pečení.

✔ Osobitá chuť jehněčího snese výraznější aromatické koření – klasickou volbou jsou česnek a rozmarýn, výborně poslouží tymián, šalvěj, petržel, majoránka, máta nebo dobromysl.

Znaky

Zadní kolena obsahují oproti předním vyšší podíl masa a menší podíl vaziva. Maso je zbarvené do červena a je poměrně libové. Kolínka jsou obvykle v nabídce ve variantě vcelku s kostí.

Využití

Vzhledem k charakteru masa a vysokému podílu vaziva je pro jehněčí kolínka nejlepší dlouhá tepelná úprava dušením nebo pečením, během níž maso změkne a zkřehne. Vykostěné koleno lze nakrájet na menší části a použít do dušených směsí se zeleninou, zadní kolena s kostí je možné naporcovat a připravit na grilu ve formě steaků. Přední kolena jsou vhodná i na vývar a do masitých polévek.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Maso a drůbež

Recepty