Jeseter sibiřský (Acipenser baerii, angl. siberian sturgeon) patří do skupiny ryb, které s největší pravděpodobností existovaly už před 70 miliony let. Jsou zdrojem kaviáru, v kuchyni se však uplatní i jejich chutné maso. Pocházejí především z ruské části Asie, kromě tamějších velkých řek se vyskytují v Bajkalském jezeře. Vyhovují jim hloubky 1–8 m. Živí se larvami hmyzu, červy, korýši a menšími rybami. Zajímavostí je velmi pozdní pohlavní dospívání (na svobodě nejdříve v 9–13 letech podle dosažené hmotnosti, v zajetí dříve), od ní se odvíjí i vysoká doba dožití – kolem 60 let. Jeseteři se často prodávají do soukromých okrasných jezírek a kvůli jikrám i masu se hojně chovají v akvakultuře po celém světě. Farmový chov začal v 70. letech na území bývalého Sovětského svazu, dnes je rozšířen v řadě zemí, především v Číně. Dříve se ryby kvůli kaviáru zabíjely, v současnosti existují metody, jak odebrat jikry zaživa.