Cesta z lodi na pult
Přepravit čerstvou rybu z rybářské lodi na prodejní pult je jednou z největších výzev potravinářské logistiky. Zboží, které se rychle kazí, se musí přepravovat při vysoké vlhkosti vzduchu a při teplotě blízké bodu mrazu překryté ledem. Na prvním místě je maximální kvalita čerstvého zboží a nejlepší možná dostupnost zboží pro zákazníka.
Ráno dorazí čerstvé ryby z evropských zemí, jako jsou Španělsko, Itálie, Francie, Holandsko, Německo, Velká Británie a Norsko. Ve stejnou dobu se do logistického centra dostanou také úlovky ze zámoří – ze Srí Lanky, Nového Zélandu, Dubaje, Kanady a Brazílie. Čerstvá ryba podléhá přísným pravidlům kvality a hygienickým předpisům, například vstupní teplota nesmí u čerstvé ryby přesáhnout 2 stupně Celsia. Ihned po příjezdu do logistického centra kontrolují zboží zkušení inspektoři společnosti makro, a to podle stanovených standardů kvality a nejnovějších poznatků z logistiky s řízenou teplotou. V samostatné zkušební místnosti se kontroluje teplota, pevnost, vzhled, vůně, netto váha, označení, řez, balení a údaje o porážce dodané ryby. Do procesu se zapojuje také akreditovaná odborná rybí laboratoř, která pravidelně provádí mikrobiologické, fyzikální a senzorické laboratorní zkoušky.
Již po necelých 12 hodinách od příjezdu do logistického centra se ryba dále přepravuje ve speciálních chladicích boxech. Ve velkoobchodě poté probíhá další kontrola kvality. Téměř všechny druhy ryb jsou díky tomu do 48 hodin po ulovení k dispozici na trhu. Ryby se k zákazníkovi dostanou tak čerstvé, že většina z nich se může spotřebovat ještě několik dní po zakoupení.