Sicílie (Sicily)

Sicílie je největším ostrovem Středozemního moře a svou produkcí se řadí k nejvýznamějším vinařským regionům Itálie. V současné době se místní vinaři snaží o návrat k tradicím a připravují vína z tradičních autochtonních odrůd. Nejznámějším sicilským vínem je Marsala, která se vyrábí již od roku 1773, a to scelením tří odrůd a následným dolihováním vinným destilátem. Jediné místní víno, jež nese označení D.O.C.G., je Cerasuolo di Vittoria – červené víno s výraznou ovocnou chutí.

Sicílie

Více o Sicílii

Bílá vína

Při výrobě bílých vín hrají na Sicílii významnou roli především odrůdy Carricante, Inzolia, Grillo a Catarratto. První tři jmenované tvoří základ pro výrobu slavného vína Marsala.

Červená vína

Nejrozšířenějšími červenými odrůdami jsou Nero d´Avola, Perricone a Nocera. Pěstuje se zde také původem řecká odrůda Malvasia, z tzv. mezinárodních odrůd dominuje Cabernet Sauvignon.

Přírodní podmínky

Slunce, teplo a malé množství srážek zajišťují sicilským vinařům optimální podmínky pro pěstování vinné révy. Chudé půdy jsou vhodné pro výrazná vína, zejména ve vysoko položených svazích.

Služby pro vás

Vinotéky makro jsou vedeny zkušenými sommeliery, kteří vám doporučí nejen samotná vína, ale i vhodné kombinace s pokrmy. Majitelům gastronomických provozů také pomohou se sestavením a realizací vinného lístku. Pravidelně pořádáme ochutnávky, během nichž máte možnost se seznámit se zajímavými víny z našeho sortimentu.