Chuťové variace
Existuje celá řada typů – chorizo může být syrové, sušené nebo uzené. Základem je nejčastěji vepřové maso, vyrábějí se však i varianty s hovězím či zvěřinou. Nepostradatelnou ingrediencí je mletá červená paprika, kterou nejčastěji doplňuje sůl, česnek a bylinky. V některých oblastech se do náplně přidávají také brambory.
Jak se vyrábí
Podle typu se řídí poměr libového a tučného masa, které se dále ochucuje vybraným kořením. K masu se následně přidává bílé víno, které podpoří proces fermentace, díky níž chorizo získá svou typickou navinulou chuť. Směs se nechá dva dny odležet, poté se naplní do střev a nechá zrát a sušit. V severních regionech se chorizo často udí v kouři z různých druhů místního dřeva.
Kulinářské využití
Chorizo výtečně chutná samostatně jako chuťovka (tapas) k vínu, používá se však i při přípravě pokrmů teplé kuchyně. Často se přidává do luštěninových pokrmů, kterým propůjčí lehce pikantní nádech – výborně chutná v čočkové či fazolové polévce a dobře ladí také s cizrnou. Uplatní se také v dušených zeleninových pokrmech a rajčatových omáčkách na těstoviny.