Chorizo

Chorizo má podobu pikantní klobásy nebo salámu a tradicí jeho výroby se pyšní mnoho španělských regionů – ročně se vyprodukuje až 50 000 tun. Existuje bezpočet variant, které se liší tvarem, strukturou, způsobem přípravy i intenzitou chuti. V sortimentu makro je pro vás připraveno několik druhů této vyhlášené lahůdky.

Chorizo

Více o chorizu

Chuťové variace

Existuje celá řada typů – chorizo může být syrové, sušené nebo uzené. Základem je nejčastěji vepřové maso, vyrábějí se však i varianty s hovězím či zvěřinou. Nepostradatelnou ingrediencí je mletá červená paprika, kterou nejčastěji doplňuje sůl, česnek a bylinky. V některých oblastech se do náplně přidávají také brambory.

Jak se vyrábí

Podle typu se řídí poměr libového a tučného masa, které se dále ochucuje vybraným kořením. K masu se následně přidává bílé víno, které podpoří proces fermentace, díky níž chorizo získá svou typickou navinulou chuť. Směs se nechá dva dny odležet, poté se naplní do střev a nechá zrát a sušit. V severních regionech se chorizo často udí v kouři z různých druhů místního dřeva.

Kulinářské využití

Chorizo výtečně chutná samostatně jako chuťovka (tapas) k vínu, používá se však i při přípravě pokrmů teplé kuchyně. Často se přidává do luštěninových pokrmů, kterým propůjčí lehce pikantní nádech – výborně chutná v čočkové či fazolové polévce a dobře ladí také s cizrnou. Uplatní se také v dušených zeleninových pokrmech a rajčatových omáčkách na těstoviny.

Druhy choriza

Podle konkrétního výrobního postupu a použitých ingrediencí se rozlišuje několik druhů choriza. Přívlastek dulce označuje jemné a nepálivé varianty. Příznivci ostřejších chutí mohou sáhnout po variantě picante, případně super picante nebo del fuego. K exkluzivním lahůdkám patří chorizo ibérico vyrobené z masa španělských černých vepřů.