Lahůdka s tradicí
Historie uherského salámu se začala psát v roce 1883 v Szegedu, kde se místní uzenář Márk Pick rozhodl vyrobit pikantní salám podle italského vzoru. Jeho podoba se i přes prvotní úspěch formovala po několik desetiletí, kdy se měnily výrobní postupy i použité ingredience. Zrání probíhalo původně pouze od října do března, kdy bylo možné optimálně regulovat teplotu během zrání. Odtud pochází i maďarský název slavné delikatesy – Téliszalami neboli zimní salám.
Jak se vyrábí
Za jedinečnou chutí uherského salámu stojí v prvé řadě maso ze speciálního plemene Mangalica. Vepři s dlouhou srstí žijí ve volných chovech a jejich maso je velmi chutné a optimálně prorostlé tukem. Během výroby se zpracovává ručně pomocí speciálních nožů a dochucuje směsí koření podle tajné receptury. Šišky se poté zaudí a nechají se po dobu tří měsíců zrát ve speciálních komorách, kde se vytvoří na jejich povrchu obal z několika druhů ušlechtilých plísní.
Originál je jen jeden
Pravý uherský salám dodnes vyrábí společnost Pick, která nese jméno svého zakladatele. Unikátní receptura a tradiční postup při výrobě jsou zárukou té nejlepší kvality a chuti. Největším konkurentem je budapešťská firma Herz a její Csemege szalámi (lahůdkový salám). Mimo to existuje v Maďarsku řada dalších variant, jež se originálem inspirují. K nejznámějším patří paprikový salám (paprikás szalámi).