Roštěná

Roštěná
Hovězí roštěná neboli roštěnec se nachází ve hřbetní oblasti a patří k zadní části hovězí čtvrti. V přední části se nachází vysoká roštěná, v zadní nízká. Maso se vyznačuje vysokou křehkostí a skvělou chutí.
Roštěná

Věděli jste že..?

✔ Čím vyšší tukové krytí má roštěná, tím lépe? Maso si díky němu zachová šťavnatost a má i výraznější chuť. Konzumovat ho není nutné – v případě potřeby se po tepelné úpravě odkrojí.

✔ Steakové maso není nutné kupovat po kilogramech, velmi dobře poslouží jednotlivé, hygienicky balené a kalibrované porce. Takto připravené plátky ušetří kuchařům práci i čas, navíc umožní ochutnat steaky různých řezů od řady chovných plemen skotu.

Znaky

U vysoké roštěné se obsah tuku pohybuje okolo 16 %, v případě nízkého roštěnce je to pouze 10 % – tento sval je za života zvířete málo aktivní, a díky tomu poskytuje velmi křehké, jemně vláknité a libové maso, které je pokryté typickou tukovou vrstvou. Ze střední části nízkého roštěnce se řežou oblíbené steaky Striploin.

Využití

Maso z roštěnce se hodí pro celou řadu úprav – rozšířené je především minutkové zpracování v podobě silnějších steaků. Je vhodné také k pozvolnému pečení vcelku, nízká roštěná je výtečná například na roastbeef. V našich končinách jsme zvyklí na roštěnou bez povrchového tuku – nejčastější využití totiž nacházela při přípravě dušených plátků a španělských ptáčků. U steaků je naopak tukové krytí velmi žádoucí.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Příprava steaků & grilování

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchař makro Petr Stádník Vám poradí, jak steaky nejlépe připravit a jaké jsou zásady správného grilování.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit