Hovězí roštěná

Roštěná
Hovězí roštěná neboli roštěnec se nachází ve hřbetní oblasti a řadí se k hovězímu zadnímu. Dělí se na dvě části – vysoká roštěná se nachází v přední části řezu a nízká roštěná v zadní. Maso se vyznačuje vysokou křehkostí i skvělou chutí a v kuchyni nabízí pestré možnosti kulinářského využití.
Roštěná

Věděli jste že..?

✔ Úprava masa zásadně ovlivňuje jeho stravitelnost? Nejhůře stravitelné je maso pečené (např. steak); nejlépe stravitelné je vařené maso se zeleninou. Vhodné je i koření jako kurkuma, koriandr, zázvor apod.

✔ Před několika lety byla provedena studie, kde se zjistilo, že 75 % vegetariánů se po několika letech vrátilo ke konzumaci živočišných bílkovin z důvodu vyskytujících se zdravotních problémů. Veganství nebo vegetariánství dlouhodobě vyhovuje pouze úzké skupině lidí.

Znaky

U vysoké roštěné se obsah tuku pohybuje okolo 16 %, je optimálně prorostlá a na řezu je patrné mramorování. V případě nízkého roštěnce tvoří podíl tuku pouze 10 % – tento sval je za života zvířete málo aktivní (podobně jako svíčková), a díky tomu poskytuje velmi křehké, jemně vláknité a libové maso. Pro obě části je charakteristická tuková vrstva na povrchu.

Využití

Maso z roštěnce se hodí pro celou řadu úprav – nejčastěji se podává v minutkové úpravě, hodí se také k pozvolnému pečení vcelku, dušení či na přípravu závitků. Skvěle chutná v úpravě na přírodno, s houbami nebo podlévané červeným vínem. Nízká roštěná je skvělá také na roastbeef a z její střední části se řežou oblíbené steaky Striploin. V našich končinách jsme zvyklí na roštěnou bez povrchového tuku – nejčastější využití totiž nacházela při přípravě dušených plátků a španělských ptáčků. U steaků je naopak tukové krytí velmi žádoucí.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit