Znaky
Tuňák žlutoploutvý patří k největším rybám, běžně váží kolem 60 kg, ale může dosáhnout hmotnosti až 140 kg. Stejně jako řada dalších tuňákovitých ryb má protáhlé tělo pokryté šupinami pouze podél postranní čáry, na prsou a na hřbetě. Své jméno získal podle barvy hřbetních a břišních ploutví kontrastujících s kovově modrým zbarvením zad a stříbřitým břichem.
Využití
Maso tuňáka se zpravidla prodává ve formě filetů. Chutí připomíná telecí, nenápadně slanou chuť moře s plnou, ořechovou příchutí nedoprovází aroma rybiny. Maso je poměrně tučné a velmi šťavnaté. Jeho jasně červená barva při zahřívání postupně bledne, ovšem nesmí se dlouho tepelně upravovat, jinak se vysuší a zešedne. Steak se opéká při vysoké teplotě pouze minutu a půl z každé strany a pak je potřeba na několik dalších minut teplotu stáhnout – jen tak maso zůstane šťavnaté a růžové uprostřed.
Tuňák se nejčastěji používá zasyrova na sushi a sashimi nebo na tatarák, marinovaný se přidává do sendvičů. Lze ho rovněž smažit, grilovat, dusit, péci a udit. Konzervovaný tuňák je oblíbenou součástí zeleninových salátů a těstovin. makro nabízí tuňáky v kvalitě „sashimi“ a ve vyšším stupni jakosti „super sashimi“, u níž zaručuje stálost barvy a čerstvost až po dobu dvou týdnů.