Krab německý

Krab německý
Krab hnědý (Cancer pagurus, angl. crab edible), v zoologických publikacích označovaný také jako krab německý nebo francouzský, je nejprodávanějším druhem kraba v Evropě. Obývá Severní moře a Atlantický oceán od souostroví Lofoty až k pobřeží Maroka, řídký výskyt je pozorován také ve vodách západního Středozemního a Jaderského moře. Vyhovují mu hloubky 30–50 m s kamenitým či písčitým dnem, kde je přes den zahrabán a v noci loví měkkýše a korýše. Krabí sezona trvá od září do února – v té době mají krabi nejvíce masa a pohybují se v mělkých vodách. Loví se do klecí s rybí návnadou, které se spouštějí z lodi na dno a vytahují se pomocí hydraulických jeřábů. Krabi se ihned třídí, aby se v klecích navzájem nenapadali, podměrečné kusy a samice se vracejí zpět do moře.
Krab německý

Krab německý

Cancer pagurus

Sezónnost: ne
Původ: SV Atlantik
Metoda lovu/chovu: vězence a lapadla
Velikost: 0,4 - 2 kg / ks
Tučnost: nízká

Znaky

Krab hnědý má široký oválný hřbetní krunýř s rezavě hnědým zabarvením, na přední straně s vroubkováním připomínajícím okraj koláče. Silná klepeta jsou zakončena černými klíšťkami a čtyři páry nohou pokrývá ochlupení. Největší exempláře váží až 6 kg při šířce krunýře 30 cm, průměrní jedinci však na šířku měří jen 20 cm.

Využití

Kraba hnědého a další takzvané široké kraby lze koupit živé, vařené, mražené i konzervované. Poměrně dobře snášejí transport. Vaří se stejným způsobem jako humr – zaživa ve vařící vodě či vývaru. Jemné maso tvoří třetinu celkové hmotnosti kraba, nejvíce se ho nachází v klepetech a určité množství také v těle samců. Maso se konzumuje vařené, hodí se jako součást studených salátů, lze ho péci a zapékat s dalšími přísadami. Vydlabaný a očištěný krunýř se dá použít na servírování salátů nebo se v něm krabí maso může dále zapékat. Pro maximální požitek je potřeba šetřit kořením, což ostatně platí pro většinu mořských plodů a ryb.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit