Tisíce druhů a chutí
Sýr patří mezi nejstarší, nejvýživnější a nejchutnější potraviny. Vyrábí se především z kravského, kozího a ovčího mléka, ale i z mléka velbloudů, koní, indických buvolů či jaků. Sýry se rozdělují do několika skupin. Z hlediska konzistence rozlišujeme sýry tvrdé (parmazán, čedar, gruyére), polotvrdé (gouda, eidam), měkké (camembert, brie), čerstvé (cottage, ricotta, mascarpone) a hnětené (mozzarella, parenica). Sýry se dělí také podle obsahu tuku na vysokotučné, plnotučné, polotučné, nízkotučné a odtučněné. Dalším kritériem je druh ušlechtilé plísně, která byla k výrobě použita – sýry s bílou plísní (penicillum camemberti), nebo s modrou plísní (penicillium roqueforti).
Na míru vašim potřebám
V makro se snažíme vycházet vstříc všem zákaznickým skupinám a jejich potřebám. Sortiment pravidelně obohacujeme o novinky, výrobky v bio kvalitě, sójové produkty a produkty se sníženým obsahem laktózy. Výrobky řady Fine Food jsou určeny pro maloobchodní prodejce, kteří se chtějí odlišit od konkurence a svým zákazníkům by rádi nabídli atraktivní potraviny za příznivé ceny. HoReCa zákazníkům nabízíme možnost vybrat si z větších balení, která jsou ideálně uzpůsobena gastro provozům.
Jak vybrat sýry
Při nákupu sýrů je třeba věnovat pozornost několika kritériím. Na prvním místě stojí čerstvost a kvalita, proto vždy zkontrolujte dobu spotřeby a ověřte si, zda není porušený obal. V případě krájených sýrů lze nedostatky poznat na první pohled – patří mezi ně především oschlé části sýra a napadení plísní. Konkrétní výběr druhu se řídí chuťovými preferencemi konzumentů a možnostmi kuchyňského zpracování. Roli mohou hrát také zdravotní hlediska – při problémech s nadváhou je vhodné upřednostnit produkty s nižším obsahem tuku, onemocnění ledvin a srdce zase vyloučí z výběru výrazně slané sýry.