Sýry

V makro najdete více než tisíc druhů sýrů, od české klasiky po vyhlášené zahraniční delikatesy. Snažíme se uspokojit rozličné chutě zákazníků, a tak si můžete vybrat z produktů vyrobených z kravského, ovčího, kozího či buvolího mléka. Kromě tradičních sýrů nabízíme i produkty pocházející z ekologických chovů.

Sýry

Vyberte si z naší široké nabídky

Více o sýrech

Tisíce druhů a chutí

Sýr patří mezi nejstarší, nejvýživnější a nejchutnější potraviny. Vyrábí se především z kravského, kozího a ovčího mléka, ale i z mléka velbloudů, koní, indických buvolů či jaků. Sýry se rozdělují do několika skupin. Z hlediska konzistence rozlišujeme sýry tvrdé (parmazán, čedar, gruyére), polotvrdé (gouda, eidam), měkké (camembert, brie), čerstvé (cottage, ricotta, mascarpone) a hnětené (mozzarella, parenica). Sýry se dělí také podle obsahu tuku na vysokotučné, plnotučné, polotučné, nízkotučné a odtučněné. Dalším kritériem je druh ušlechtilé plísně, která byla k výrobě použita – sýry s bílou plísní (penicillum camemberti), nebo s modrou plísní (penicillium roqueforti).

Na míru vašim potřebám

V makro se snažíme vycházet vstříc všem zákaznickým skupinám a jejich potřebám. Sortiment pravidelně obohacujeme o novinky, výrobky v bio kvalitě, sójové produkty a produkty se sníženým obsahem laktózy. Výrobky řady Fine Food jsou určeny pro maloobchodní prodejce, kteří se chtějí odlišit od konkurence a svým zákazníkům by rádi nabídli atraktivní potraviny za příznivé ceny. HoReCa zákazníkům nabízíme možnost vybrat si z větších balení, která jsou ideálně uzpůsobena gastro provozům.

Jak vybrat sýry

Při nákupu sýrů je třeba věnovat pozornost několika kritériím. Na prvním místě stojí čerstvost a kvalita, proto vždy zkontrolujte dobu spotřeby a ověřte si, zda není porušený obal. V případě krájených sýrů lze nedostatky poznat na první pohled – patří mezi ně především oschlé části sýra a napadení plísní. Konkrétní výběr druhu se řídí chuťovými preferencemi konzumentů a možnostmi kuchyňského zpracování. Roli mohou hrát také zdravotní hlediska – při problémech s nadváhou je vhodné upřednostnit produkty s nižším obsahem tuku, onemocnění ledvin a srdce zase vyloučí z výběru výrazně slané sýry.

Garance kvality

Pro zachování chuťových kvalit a zdravotní nezávadnosti všech chlazených potravin je nezbytné dodržení chladicího řetězce od výrobce až ke konečnému zákazníkovi. Oddělení kvality makro dbá nejen o kvalitativní postupy a procesy na jednotlivých střediscích, ale klade také náročné požadavky při výběru dodavatelů. makro je jediným velkoobchodním řetězcem, který má mezinárodní certifikaci bezpečnosti a kvality IFS.

Oblíbené druhy sýra

Roquefort

Roquefort

Král sýrů s modrou plísní se vyrábí výhradně z ovčího mléka.
Více
Brie

Brie

Měkký sýr s bílou ušlechtilou plísní získává zráním výraznou chuť a aroma.
Více
Niva

Jihočeská Niva

Sýr s modrou plísní a slanou pikantní chutí se pyšní více než šedesátiletou tradicí.
Více
Mozzarella

Mozzarella

Pravá mozzarella z buvolího mléka obsahuje až 50 % tuku v sušině.

Více
Hermelín

Hermelín

Sýr s bílou plísní na povrchu je českou variantou slavného camembertu.
Více
Olomoucké tvarůžky

Olomoucké tvarůžky

Klasika mezi domácími sýry má pikantní chuť a zcela nezaměnitelné aroma.
Více