Znaky
Maso se vyznačuje tmavou barvou a vysokým obsahem kostí a šlach. Zadní koleno je oproti přednímu masitější. Povrch obvykle pokrývá vrstva kůže, ale běžně se lze setkat i s variantou bez ní.
Využití
Vepřová kolena jsou vhodná k pečení a grilování – pro zkrácení doby úpravy lze maso předvařit. Před pečením se doporučuje kůži naříznout do mřížky. Často se ochucují nejrůznějšími marinádami, v nichž se objevuje pivo, česnek, kmín, hořčice, sladká i pálivá paprika nebo med. Skvěle chutnají také vařená a podávaná s křenem a hořčicí. Vykostěná kolena lze využít na guláš či výrobu uzenin, paštik a masových pomazánek. Samotná kůže obsahuje vysoké množství kolagenu, a hodí se tak na přípravu aspiku či tlačenky. Vařená se přidává do jitrnic a jelit.