Vepřové koleno

Vepřové koleno
Vepřové koleno se nachází nad nožičkou – přední koleno je pokračováním plece, zadní leží pod kýtou. Maso má výraznou chuť a podává se v mnoha variantách, nejčastěji vařené, pečené a uzené.
Vepřové koleno

Věděli jste že..?

✔ Vepřové vydrží několik dní v chladničce, hluboce zamrazené se může skladovat až půl roku. Při přípravě je z hygienických důvodů třeba dbát na to, aby bylo i v hlubších vrstvách dokonale tepelně opracováno.

✔ Přeštické černostrakaté prase je tuzemským národním plemenem, jež bylo vyšlechtěno ve 2. polovině 19. století na Plzeňsku. Křížením staročeského štětináče s dovezenými anglickými vepři vznikla dvě nová plemena – přeštické a méně známé kralovické.

Znaky

Maso se vyznačuje tmavou barvou a vysokým obsahem kostí a šlach. Zadní koleno je oproti přednímu masitější. Povrch obvykle pokrývá vrstva kůže, ale běžně se lze setkat i s variantou bez ní.

Využití

Vepřová kolena jsou vhodná k pečení a grilování – pro zkrácení doby úpravy lze maso předvařit. Před pečením se doporučuje kůži naříznout do mřížky. Často se ochucují nejrůznějšími marinádami, v nichž se objevuje pivo, česnek, kmín, hořčice, sladká i pálivá paprika nebo med. Skvěle chutnají také vařená a podávaná s křenem a hořčicí. Vykostěná kolena lze využít na guláš či výrobu uzenin, paštik a masových pomazánek. Samotná kůže obsahuje vysoké množství kolagenu, a hodí se tak na přípravu aspiku či tlačenky. Vařená se přidává do jitrnic a jelit.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit