Rybíz

Rybíz
Název rybízu je odvozen od arabského výrazu „ribas“, což v překladu znamená rostlina kyselé chuti. V tuzemsku je nejrozšířenějším druhem rybíz červený, hrozny mnohosemenných bobulí se však vyskytují i v bílém a černém zbarvení. V současnosti se v evropských zemích pěstuje více než 50 odrůd rybízu, jež se od sebe kromě barvy liší také kyselostí a aromatem. Čelní postavení v produkci mají Rusko, Polsko a Německo. V prodejnách makro najdete zcela čerstvý rybíz od prověřených dodavatelů z Česka, Slovenska a dalších zemí. Samozřejmostí je praktické balení, které usnadní převoz a skladování.

Více o rybízu

Výživová hodnota

Červený rybíz obsahuje kromě vitaminů A, C a E také niacin (vitamin B3), který je důležitý pro správnou funkci nervů. Z minerálních látek se v něm vyskytují především draslík, hořčík, fosfor a železo. Černý rybíz má několikanásobně vyšší obsah vitaminu C než citron a je bohatý na minerály a přírodní rostlinné antioxidanty.

Kulinářské využití

Rybíz se uplatní v ovocných salátech a dezertech – kyselou chuť vyrovná kombinace se sladkým ovocem nebo s cukrem. Dále tvoří oblíbenou součást osvěžujících dření, kde je kyselost naopak výhodou. Lze ho konzervovat jako džem, vylisovat z něj šťávu, případně ho nechat vykvasit na ovocné víno.

Správné skladování

Rybíz je velice choulostivý a nelze ho dlouho skladovat – vydrží čerstvý maximálně do druhého dne. I z toho důvodu se nejčastěji prodává v menším balení. Po nákupu ho uložte na chladné místo tak, aby ovoce neleželo v příliš mnoha vrstvách na sobě. Poté je třeba rychle ho zkonzumovat nebo zpracovat.

Garance kvality

Veškerý sortiment rybízu prochází přísnou kontrolou, která začíná pečlivým výběrem producenta či dodavatele – sezonní plody odebíráme nejen od renomovaných českých pěstitelů, ale také ze zahraničí. Naši tamější kolegové vyhledávají nejvhodnější prověřené zdroje přímo u producentů, čímž je zajištěna dlouhodobá stabilita sortimentu i jakosti dodávaného zboží. Kvalita rybízu je důkladně kontrolována na platformě Hortim v Brně. Každé dodávce nového zboží věnují pracovníci makro maximální pozornost. V první řadě se zaměřují na dodržení teplotního řetězce během přepravy a také na stav obalů a etiket. Dalším krokem je kontrola parametrů jednotlivých kusů ovoce – velikosti plodu, teploty na povrchu či uvnitř a také přítomnosti plísní a škůdců. Pečlivě zkontrolované ovoce bez jakýchkoli vad je distribuováno do jednotlivých prodejen.
Další inspirace

Inspirujte se
Ovoce

Více
Recepty

Objevit