Originál z Hodic
Za vznikem Vysočiny stojí masozpracující závod v Hodicích, kde tradice výroby trvanlivých salámů začala již v roce 1926 založením Akciové továrny na salám a poživatiny. Někdejší komerční úspěch uherského salámu dováženého z Maďarska vedl v roce 1967 k záměru vyrobit identický, avšak tepelně opracovaný produkt. První výrobní norma vznikla na jaře 1968 a díky vysoké oblibě mezi zákazníky se produkce rozšířila i do dalších závodů.
Výroba
Opracované maso je zbaveno šlach a blan, které by mohly znehodnotit vzhled na řezu. Poté se nechá předmrazit a následně se spojí s dalšími surovinami. Vše se strojově zpracuje na drobné částice, které tvoří výslednou mozaiku salámu. Směs se následně plní do propustných obalů a udí se teplým kouřem při teplotě 70 °C. V přírodních sušárnách vzniká kouř na otevřených topeništích, s nimiž obsluha dle potřeby pohybuje. Sušení v těchto prostorách probíhá minimálně 12 dní.
HS Black Label
Salám Vysočina i další produkty řady Horeca Select Black Label se vyrábějí dle původních receptur z dob, kdy přídatné látky nebyly rozšířeny tak jako dnes. Díky tomu se všechny výrobky této značky vyznačují vysokým podílem masa a typickou vůní po uzení. Jsou ochucovány výhradně přírodním kořením a solí – neobsahují žádné látky zvýrazňující chuť a barvu, chemické konzervanty ani přídatné látky pro vyztužení.