Španělská sušená šunka

Španělské sušené šunky patří mezi vyhledávané lahůdky po celém světě. Za jejich specifickou chutí stojí pečlivý výběr masa, tradiční proces zrání a jedinečné podmínky, v nichž se šunka po dobu několika měsíců suší. Její využití v kuchyni je poměrně všestranné, nejkvalitnější druhy se nejčastěji podávají samostatně jako delikatesa.

Španělská sušená šunka

Více o španělské sušené šunce

Jak se vyrábí

Očištěné kýty se důkladně nasolí a na několik dnů se uloží do chladné místnosti. Posléze se z povrchu masa odstraní sůl a kýta se nechá delší dobu zrát – minimálně jeden měsíc. Následuje proces sušení na horském vzduchu v prostorách s regulovanou teplotou.

Jamón ibérico

Slavná šunka se vyrábí z masa černých iberských vepřů, kteří žijí na rozsáhlých pastvinách a v jejich přírodní stravě převažují žaludy z dubů rostoucích výhradně na Pyrenejském poloostrově. Způsob chovu i složení stravy se odráží v delikátní chuti jejich masa, jeho složení i textuře.

Jamón serrano

Sušená šunka vyrobená z masa bílých vepřů je pro Španelsko významným vývozním artiklem. Pochází z vepřů žijících ve velkochovech a krmených běžným krmivem. Rozdíly v kvalitě a intenzitě chuti jsou dány především dobou zrání, která se obvykle pohybuje od 9 do 24 měsíců.

Druhy sušené šunky

Konkrétní typ sušené šunky a druh masa, které bylo k její výrobě použito, jsou vždy uvedeny na etiketě. Jamón znamená zadní kýta, výraz paleta označuje přední kýtu. Jamón serrano se dále dělí podle délky zrání – bodega (9–12 měsíců), reserva (12–15 měsíců), gran reserva (15–24 měsíců). V případě iberské šunky hraje roli způsob chovu a druh krmiva – termín de bellota označuje nejkvalitnější šunky pocházející z vepřů, kteří dosáhli požadované hmotnosti konzumací žaludů a bylin v dubových hájích. De recebo znamená, že zvířata musela být navíc dokrmována běžným organickým krmivem. Šunka označená jako de cebo pochází z vepřů krmených pouze běžným krmivem.