šalotka

Šalotka
Šalotka neboli česnek askalonský zahrnuje řadu poddruhů rozličných tvarů i barev. Je nejjemnější ze všech druhů cibule a platí za velmi využívanou ingredienci ve vyšší gastronomii. Původní domovinou šalotky je Asie, v současné době se však pěstuje po celém světě. Mezi významné evropské producenty patří především Francie, Itálie a Nizozemsko.

Více o šalotce

Druhy šalotky

Základním a nejrozšířenějším druhem je kulatá šalotka s hnědou slupkou, jež je oblíbená pro svou jemnou, mírně nasládlou chuť bez typické cibulové palčivosti. Běžně dostupné jsou podlouhlé, tzv. banánové šalotky, které se vyznačují lesklou barvou, pevnou bílou dužinou a velmi delikátní chutí.

Kulinářské využití

Šalotka se používá do jemných omáček a polévek, hodí se také k rybám, mořským plodům a k pečenému či grilovanému masu. Díky své jemné chuti nalezne uplatněnítaké v mnoha pokrmech studené kuchyně, například v zeleninových salátech, dipech či při přípravě nejrůznějších ochucených octů.

Správné skladování

Šalotka je oproti běžné kuchyňské cibuli mnohem méně náročná na skladování – není tolik náchylná k plísním, neklíčí a ani po delší době neztrácí nic ze své chuti. V chladu a suchu vydrží šalotky až dva roky, nutné ovšem je nechat zaschnout nať. Několik měsíců se může skladovat i v pokojové teplotě.

Garance kvality

Veškerý sortiment zeleniny prochází přísnou kontrolou, která začíná pečlivým výběrem producenta či dodavatele. Kvalita všech nabízených druhů se důkladně kontroluje na platformě Hortim v Brně. Každé dodávce nového zboží věnují naši pracovníci maximální pozornost. V první řadě se zaměřují na dodržení teplotního řetězce během přepravy a také na stav obalů a etiket. Dalším krokem je kontrola parametrů jednotlivých kusů zeleniny – velikosti plodu, teploty na povrchu či uvnitř a také přítomnosti plísní a škůdců. Pečlivě zkontrolovaná zelenina bez jakýchkoli vad se následně distribuuje do jednotlivých prodejen.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit