Znaky
Vepřová plec se dělí na plochou, přední a velkou plec. Maso je hrubě vláknité a šlachovité a jeho povrch kryje tuková blána. Obsah tuku činí zhruba 10 %, po důkladném očištění může však tato hodnota klesnout až na polovinu. Nejčastěji se plec prodává vykostěná a rozdělená na jednotlivé části, setkat se však lze i s variantou s ramenní kostí a žebry.
Využití
Maso z vepřové plece vyžaduje oproti krkovici nebo kýtě delší tepelnou úpravu. Ideálně se hodí k přípravě perkeltů, ragú a gulášů – například segedínského se zelím. Skvěle chutná dušená nebo pečená na kmíně, houbách, česneku, pivě či kořenové zelenině. Lze ji rozkrojit na plát a připravit jako roládu. V mleté podobě slouží k přípravě karbanátků nebo sekané, oblíbená je také uzená a využívá se i k přípravě dušené šunky.