Selečí kýta

Selečí kýta
Selečí kýta patří ke kulinářsky nejžádanějším řezům. Nachází se v zadní čtvrti jatečné půlky a nabízí velmi chutné maso.
Selečí kýta

Věděli jste že..?

✔ Čerstvé selečí maso je zbarvené do růžova s jemnými vlákny a lehce mramorované tukem. Tučné části mají být bílé a pevné.

✔ Na rozdíl od hovězího, které potřebuje určitou dobu zrát, je vepřové a selečí maso nejchutnější ihned po porážce.

✔ Selečí maso vydrží několik dní v chladničce, hluboce zamrazené se může skladovat až půl roku. Při přípravě je z hygienických důvodů třeba dbát na to, aby bylo i v hlubších vrstvách dokonale tepelně opracováno.

Znaky

Selečí kýta poskytuje křehké, jemné a libové maso růžové až světle červené barvy. V nabídce se nejčastěji objevuje s kostí a kůží, kterou není třeba odstraňovat ani během tepelné úpravy.

Využití

Maso z kýty se skvěle hodí na přípravu pečeně vcelku v troubě. Kůži je vhodné před úpravou naříznout do čtverečků a vetřít do ní směs soli, vody a koření. K dochucení lze použít česnek, kmín, rozmarýn, tymián, med nebo černé pivo. Selečí kýtu lze také vyudit – používá se například k výrobě delikátní šunky.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit