Italská šumivá vína

Historie šumivých vín se v Itálii začala psát koncem 19. století, kdy Antonio Carpené se třemi partnery založil po vzoru francouzských vinařů společnost na výrobu šampaňského. Šampaňské sice nevyráběla, dala však vzniknout slavnému Proseccu, které se postupem doby stalo módním nápojem a získalo si oblibu po celém světě. Vedle tohoto nejznámějšího reprezentanta nabízí Itálie řadu dalších šumivých vín, která rozhodně stojí za pozornost.

Italská šumivá vína

Více o italských šumivých vínech

Jak se vyrábějí

Šumivá vína vznikají druhotným kvašením, a to buď přímo v láhvi (tzv. šampaňská metoda), nebo v uzavřených tancích, kdy je víno následně plněno do láhví (Charmatova metoda).

Prosecco

Domovem tohoto osvěžujícího nápoje je Benátsko. Vyrábí se z odrůdy Glera, kterou v kupáži menším podílem doplňují další odrůdy, a roční produkce činí 21 milionů láhví.

Ostatní šumivá vína

Mezi známé představitele italských šumivých vín patří např. Asti vyráběné v regionu Piemonte, dále Franciacorta z Lombardie či Trento z vinařské oblasti Trentino-Alto Adige.

Služby pro vás

Vinotéky makro jsou vedeny zkušenými sommeliery, kteří vám doporučí nejen samotná vína, ale i vhodné kombinace s pokrmy. Majitelům gastronomických provozů také pomohou se sestavením a realizací vinného lístku. Pravidelně pořádáme ochutnávky, během nichž máte možnost se seznámit se zajímavými víny z našeho sortimentu.