Chobotnice obecná

Chobotnice obecná
Chobotnice obecná, zvaná také pobřežní (Octopus vulgaris, angl. octopus), se vyskytuje ve Středozemním moři a východních částech Atlantického oceánu od mělčin až do 100m hloubek. Více jí vyhovuje kamenité dno, protože přes den se skrývá v nedostupných malých škvírách mezi kameny, kam se díky absenci chrupavčitých částí snadno protáhne. Obratní, plaší a samotářsky žijící dravci loví v noci a konzumují kraby a další mořské živočichy i s krunýři a skořápkami. Hlavonožci (Cephalopoda), mezi něž chobotnice patří, se v zoologickém kmeni měkkýšů (Mollusca) řadí na nejvyšší příčku vyspělosti. Slouží jim dobře vyvinutý zrak i vyspělý mozek. Řada výzkumů prokázala především u chobotnic překvapivou inteligenci a schopnost se učit, která jim pomáhá mimo jiné při lovu a maskování úkrytu.
Chobotnice obecná

Chobotnice obecná

Octopus vulgaris

Sezónnost: ne
Původ: Středovýchodní Atlantik
Metoda lovu/chovu: vězence a lapadla
Velikost: 0,25 - 5 kg / ks
Tučnost: nízká

Znaky

Chobotnice příroda vybavila zavalitým měkkým tělem pokrytým jemnou kůží a osmi (latinský název „octopus“ pochází ze slova „octo“ = osm) stejně dlouhými rameny, která v případě zranění znovu dorostou. Chapadla o délce až 1 m jsou vybavena dvěma řadami přísavek – slouží k pohybu, uchopování a díky chemoreceptorům i k očichávání potravy. Chobotnice mají výrazné oči podobné jako obratlovci, v ústním otvoru několik řad zubů a drsný chrupavčitý jazyk.

Využití

Na jídelním lístku se nejčastěji ocitají chobotnice dovážené ze Středomoří. Prodávají se zpravidla mražené, rozmražené, případně zmražené po předvaření. makro nabízí také čerstvé chobotnice – ty je nutné okamžitě spotřebovat. Netučné tužší maso s výraznou vůní se naklepává paličkou, aby změklo. Menší exempláře jsou měkčí a mají jemnější chuť. V syrovém stavu se maso chobotnic používá do sushi, lze ho naložit do sladkokyselého nálevu, k nejčastějším tepelným úpravám patří vaření, smažení, pečení, grilování a dušení. Vaření trvá 1–1,5 hodiny dle velikosti a vyžaduje pozornost – převařená chobotnice totiž paradoxně ztuhne. Před grilováním se vyplatí ji povařit a po naložení do marinády jen zprudka ogrilovat.

Čerstvé ryby v makro

V makro Vám nabízíme jen ty nejčerstvější ryby a mořské plody - podívejte se, jak probíhá jejich kontrola.

Odkud dovážíme ryby

Ryby a mořské plody pro vás dovážíme z celého světa - podívejte se na krátké video.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit