Znaky
Pro flank steaky v nejlepší kvalitě je charakteristická jasně červená barva. Sval je během života zvířete velmi aktivní, maso je optimálně prorostlé tukem, vláknité a velmi křehké. Má výraznou chuť i vůni a po tepelné úpravě zůstává šťavnaté. Nejchutnější je vyzrálejší varianta.
Využití
Flank steak se obvykle připravuje vcelku a poté se krájí na tenké plátky kolmo na svalová vlákna. S oblibou se připravuje na grilu – optimální stupeň propečení je medium a před podáváním je třeba nechat maso alespoň 10 minut odpočinout na teplém místě (např. na kraji grilu). Kromě steakové úpravy lze pupek využít také k pečení nebo dušení. Ploché steaky si u nás získaly popularitu v posledních dvou letech. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi malou část jateční půlky, dochází během sezony k tzv. anatomickému nedostatku, kdy nabídka nepokrývá poptávku.