Jehněčí svíčková

Jehněčí svíčková

Jehněčí svíčková patří k nejjemnějším a nejlahodnějším řezům, podobně jako je tomu i u jiných druhů masa. Libové a jemné maso panenské svíčkové je ideální např. na pánev či na gril.

Jehněčí svíčková

Věděli jste že..?

✔ Jehněčí maso je cenným zdrojem železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

✔ Kýtě se při pečení nechává kost nebo její část; zvýrazní se tak její chuť a zůstane šťavnatá.

✔ U mladého jehněčího o váze dvou kilogramů může stačit i pouhá hodina pečení.

✔ Osobitá chuť jehněčího snese výraznější aromatické koření – klasickou volbou jsou česnek a rozmarýn, výborně poslouží tymián, šalvěj, petržel, majoránka, máta nebo dobromysl.

Znaky

Jehněčí svíčková má podlouhlý tvar, růžovou až červenou barvu a poskytuje velmi libové a jemně vláknité maso. Dostupná je jako samostatný řez a může být také součástí jehněčí kotlety ze zadního hřbetu.

Využití

Jemné a křehké maso se používá na minutky na pánvi či grilu – delší tepelná úprava by ho vysušila a znehodnotila. Svíčkovou lze podávat ve formě medailonků nebo opéci vcelku a po krátkém odležení nakrájet na plátky – před úpravou se může obalit v bylinkové krustě. Maso by mělo být upraveno do růžova. Svíčková ve formě tenkých proužků se využívá k přípravě soté. K jemné chuti masa dobře ladí čerstvé bylinky a máslo, z příloh je ideální jarní zelenina.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Maso a drůbež

Recepty