Chuck tender

Chuck tender
Steaky s označením Chuck tender pocházejí z kulaté pleci, která je známá také pod označením falešná svíčková. Maso vyniká výraznou chutí a vedle minutkové úpravy nabízí celou řadu možností ke zpracování.
Chuck tender

Věděli jste že..?

✔ Maso je potřeba nechat minimálně hodinu před přípravou vydýchat při pokojové teplotě. Mezitím ostrým nožem opatrně odstraňte tuhé blány, abyste neporušili svalovinu – při tepelné úpravě by z ní vytekla šťáva. Tuk ale ponechte, dodává masu chuť a brání jeho vysušení.

✔ Stáří masa můžete ověřit jednoduchou zkouškou. Zatlačte do něj prstem – pokud ve svalovině nezůstane důlek, kulinářské zázraky si od něj neslibujte; správně odleželé a vyzrálé maso totiž na řezu nepruží.

Znaky

Kulatá plec patří k libovějším částem hovězího masa. Vyznačuje se jemně vláknitou strukturou a na řezu jsou patrné tenké tukové žilky. Maso je velmi křehké a po tepelné úpravě zůstavá měkké a šťavnaté.

Využití

Z kulaté plece lze připravit vynikající steaky a medailonky. S oblibou se využívá k přípravě tatarského bifteku, na grilované špízy, hodí se také k pečení vcelku, dušení nebo přípravu nejrůznějších soté a ragú.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Příprava steaků & grilování

Máte chuť na šťavnatý steak? Šéfkuchař makro Petr Stádník Vám poradí, jak steaky nejlépe připravit a jaké jsou zásady správného grilování.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit