Ryby & zdraví

ryby a zdraví

Jak mohou ryby posílit tělo

Ryby mají v dějinách lidské stravy zvláštní význam odjakživa - lov ryb sahá až do doby kamenné. Již několik let poptávka nepřetržitě roste. Světový průměr spotřeby ryb se pohybuje okolo 16 kg ročně. V česku je to pouhých 5 kilogramů, a to i přesto, že má naše republika dlouhou rybníkářskou i rybářskou tradici. S rostoucí poptávkou roste také naše odpovědnost při řešení našich přírodních potravinových zásob. A sice nejen z důvodu udržitelnosti, ale také kvůli našemu vlastnímu zdraví, protože: Čím zdravější, silnější a čerstvější je ryba, tím vyšší je její výživová hodnota, kterou můžeme její konzumací přijmout. Rybí maso obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro lidské tělo životně důležité, a které si nemůže vyprodukovat samo.
Omega mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny

Sem patří například nenasycené omega-3 mastné kyseliny. Zvlášť významné jsou mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, jako je kyselina eikosapentaenová (EPA) a kyselina dokosahexaenová (DHA); ty mají klíčovou úlohu při vývoji mozku, nervů a srdce a jsou obsaženy především v rybách a mořských plodech. Doporučený denní příjem je 250 mg EPA a/nebo DHA (zdroj: Německá společnost pro výživu (DGE)). To odpovídá zhruba dvěma porcím ryby týdně, z nichž minimálně jedna by měla být tučná ryba.
Tučné ryby

Tučné ryby, nebo ne?

V závislosti na druhu ryb je odlišně vysoký obsah tuku. Losos, úhoř a makrela patří například s více než 10 procenty na 100 gramů k takzvaným tučným rybám. Treska obecná, treska skvrnitá a jazyk obecný mají oproti tomu podíl tuku nižší než 3 procenta na 100 gramů a řadí se tedy mezi netučné ryby. Samozřejmě že příslušná hodnota se mění v závislosti na věku, ročním období a charakteru rybolovné oblasti a může sloužit pouze jako vodítko.
Ryby a zdraví

Ryba jako zdroj vitamínů

Ryba nejen že obsahuje pro nás tak důležité omega-3 mastné kyseliny, ale je také výborným zdrojem různých vitamínů a minerálních látek: Například vitamíny A, B, C a D mají zásadní význam pro stavbu a posilování kostí, krev a celý pohybový aparát. Minerály jako je zinek, draslík a selen jsou nezbytné pro stavbu a udržování buněk, železo pro krvetvorbu, fosfor pro stavbu a funkci DNA. Hořčík se zapojuje jako základní esenciální látka do mnoha biochemických procesů v těle. Jód je nutný pro tvorbu hormonů ve štítné žláze, kterými jsou řízeny naše životní funkce. Nicméně tyto látky neprodukuje lidské tělo samo, ale musí být dodávány ve stravě.

Výživný požitek

Soudě podle rozmanité nabídky, kterou pro nás představuje vodní prostředí, by pro nás mělo být snadné dělat něco dobrého pro naše zdraví. Možnosti přípravy jsou stejně rozmanité jako ryby samy a můžeme je upravit pro každý vkus: Jestli ryba nebo mořské plody, ryba v celku, jako filé nebo steak, jestli se zeleninou, brambory, rýží nebo salátem, s omáčkou nebo bez, jestli jako jednoduchý nebo bohatý pokrm, ráno, v poledne nebo večer - ryba bude vyhovovat každému jazýčku.
Ryby s bílým masem
Na 100g (průměrné hodnoty)
Energetická hodnota (kcal)
Množství tuku (v gramech)
Omega-3 mastné kyseliny
Pražma královská
96
2,9
**
Treska obecná
83
0,9
*
Parmice nachová
107
3,8
***
Pilobřich ostnitý (ryba sv. Petra)
89
1,4
*
Platýs velký
76
0,8
*
Treska tmavá
82
1,0
*
Ďas mořský
66
0,4
*
Mořský jazyk
89
1,8
*
Kambala velká
95
2,7
*
Candát
83
0,7
*
Tučné ryby
Na 100g (průměrné hodnoty)
Energetická hodnota (kcal)
Množství tuku (v gramech)
Omega-3 mastné kyseliny
Sleď
190
13,0
***
Losos
180
11,0
***
Sleď obecný
267
22,6
***
Mečoun
139
5,2
**
Tuňák žlutoploutvý
144
6,2
**
Měkkýši a korýši
Na 100g (průměrné hodnoty)
Energetická hodnota (kcal)
Množství tuku (v gramech)
Omega-3 mastné kyseliny
Ústřice (syrové)
65
1,3
**
Krevety
95
0,8
*
Humr (vařený)
103
1,6
*
Hřebenatka
92
0,5
**
Slávka jedlá (syrová)
74
1,8
**
Fish
Další recepty s rybami

Objevte je
Všechny naše recepty

Objevte je
Všechny položky v sortimentu

Objevte je