Nákup a skladování
Na trhu najdete nejrůznější druhy řepy. Klasickou kulatou červenou řepu i její protáhlou variantu, která se díky tvaru výtečně zpracovává. Podle barvy pigmentu může být řepa červená, oranžová, světle žlutá i červená s bezbarvými proužky na průřezu.
Sezónní řepu v létě nebo na přelomu podzimu můžeme vidět na trhu i s natí. Na kvalitu a čerstvost řepy ale nemá přítomnost natě zásadní vliv. Skladovaná řepa bez natě vydrží i přes dlouhé zimní měsíce v dobré kondici.
Při nákupu vybírejte řepu, která je na svůj objem těžká. Bulvy by neměly být vyschlé, změklé ani nijak poškozené. Pro skladování je nejlepší spodní šuplík v lednici, kde řepa bez problémů vydrží řadu dní.
Příprava
Před použitím je potřeba řepu vždy důkladně umýt, protože často obsahuje zbytky zeminy. Loupat je potřeba jen řepu, kterou chceme využít zasyrova. Pro tepelnou úpravu je lepší nechat řepu i se slupkou, která zabrání ztrátě barvy při vaření.
Při čištění zbavíme řepu zbytků stonku, slupky a drobných kořínků, které má řepa na konci. K očištění obvykle postačí jen škrabka a krátký nožík.
Řepa na řezu nemění barvu, takže si ji můžete připravit i s předstihem a ve větším množství. Zpracovanou a nakrájenou řepu pak stačí jen uskladnit v lednici a zakrýt, aby neoschla.