Karambola

Karambola
Karambola pochází z Malajského poloostrova a přezdívá se jí malajská hvězda. Pěstuje se především v oblastech s horkým a vlhkým klimatem – v jihovýchodní Asii, na tichomořských ostrovech a v Číně. Dužnaté bobulové plody s pěti výraznými podélnými žebry patří k čeledi šťavelovitých a rostou na stálezelených stromech. Mají sladkou, mírně nakyslou chuť a přes nízký obsah kalorií dodají tělu mnoho důležitých živin, antioxidantů a vitaminů. Do Evropy se dovážejí celý rok.

Více o karambole

Výživová hodnota

Atraktivní vzhled malajské hvězdy doprovází celá řada zdravotních benefitů. V prvé řadě je to vysoký obsah některých minerálních látek, především draslíku, vápníku, hořčíku a fosforu. Nechybějí jí ani vitaminy C a B1. Pravidelná konzumace posiluje imunitní systém, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a usnadňuje vyměšování

Správné skladování

Karambola se do Evropy dováží nezralá. Je velmi náchylná k poškození, proto je třeba s ní zacházet s maximální opatrností. Zakoupené plody skladujte v pokojové teplotě, a dokud nezískají žlutou barvu, pravidelně je otáčejte. V chladničce vydrží malajská hvězda v dobrém stavu přibližně tři až čtyři týdny.

Kulinářské využití

Šťavnatá karambola zaujme sladkou až mírně kyselou osvěžující chutí. Před konzumací stačí ovoce omýt, příčně nakrájet a z plátků odstranit semena, která nejsou jedlá. Malajskou hvězdu je nejvhodnější jíst v syrovém stavu, například ve formě lehlých letních dezertů, lze z ní však také připravit kompot, džem či čatní.

Garance kvality

Veškerý sortiment tropického ovoce prochází přísnou kontrolou, která začíná pečlivým výběrem producenta či dodavatele. Nákupčí vyhledávají nejvhodnější prověřené zdroje přímo u producentů, čímž je zajištěna dlouhodobá stabilita sortimentu i kvality dodávaného zboží. Kvalita všech nabízených druhů je důkladně kontrolována na platformě Hortim v Brně. Každé dodávce nového zboží věnují pracovníci makro maximální pozornost. V první řadě se zaměřují na dodržení teplotního řetězce během přepravy a také na stav obalů a etiket. Dalším krokem je kontrola parametrů jednotlivých kusů ovoce – velikosti plodu, teploty na povrchu či uvnitř a také přítomnosti plísní a škůdců. Pečlivě zkontrolované ovoce bez jakýchkoli vad je distribuováno do jednotlivých prodejen.
Další inspirace

Inspirujte se
Ovoce

Více
Recepty

Objevit