Pravý kaviár
Kaviár označovaný jako pravý se vyrábí ze tří druhů jeseterovitých ryb – vyzy velké, jesetera ruského a jesetra hvězdnatého. Jeho cena závisí na vzhledu konkrétního zrnka jikry. Nejlepší kaviár má stříbročernou až šedohnědou barvu a jemně se leskne, jeho chuť je čistá a jemná. Některé druhy mohou mít výraznější aroma.
Kaviár z lososa
Nedostupnost a vysoká cena pravého kaviáru vede k produkci tzv. nepravého kaviáru z jiných druhů ryb. Nejrozšířenější a nejoblíbenější alternativou je červený kaviár z jiker lososovitých ryb. Nejznámějšími druhy jsou losos čavyča, kisuč, gorbuša, keta a nerka. Jejich jikry jsou různě velké a liší se i v intenzitě barvy a v chuťových vlastnostech.
Kaviár ze pstruha
Mezi kvalitní a ceněné produkty z kategorie nepravého kaviáru patří také jikry z různých druhů pstruhovitých ryb. Vzhled jiker je velmi podobný kaviáru z lososa – obvykle má červenou barvu, existují však i světlejší varianty zbarvené dožluta. Stejně jako u jiných druhů kaviáru jsou za nejchutnější považovány výrobky s obsahem soli pod 5 %.