Francouzská šumivá vína

Za objevitele dnešní podoby šampaňského je považován benediktinský mnich Dom Pérignon, který žil na přelomu 17. a 18. století v opatství Hautvillers nedaleko Remeše. Řada zdrojů však tuto legendu zpochybňuje či přímo vyvrací. Jisté však je, že francouzská šumivá vína v čele s pravým šampaňským představují absolutní špičku a jsou po staletí vzorem pro celý vinařský svět.

Francouzská šumivá vína

Více o francouzských šumivých vínech

Jak se vyrábějí

Šumivá vína vznikají druhotným kvašením, a to buď přímo v láhvi (tzv. šampaňská metoda), nebo v uzavřených tancích, kdy je víno následně plněno do láhví (Charmatova metoda).

Champagne

Označení šampaňské mohou nést pouze šumivá vína z oblasti Champagne. Pěstování a výroba se řídí přísnými pravidly, odrůdami jsou téměř výhradně Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay.

Crémant

Sekty vyrobené šampaňskou metodou v jiných francouzských oblastech se označují názvem Crémant. Charakterizuje je drobnější perlení, které po nalití vytváří hustou „smetanovou” pěnu.

Služby pro vás

Vinotéky makro jsou vedeny zkušenými sommeliery, kteří vám doporučí nejen samotná vína, ale i vhodné kombinace s pokrmy. Majitelům gastronomických provozů také pomohou se sestavením a realizací vinného lístku. Pravidelně pořádáme ochutnávky, během nichž máte možnost se seznámit se zajímavými víny z našeho sortimentu.