Slávka jedlá

Slávka jedlá
Slávky jedlé (Mytilus edulis, angl. mussel) se vyskytují ve všech mořích – preferují poloslanou vodu na mělčinách v blízkosti ústí řek. Ještě ve stádiu larvy se přichytí ke kamenům, kůlům, pilířům, skalám nebo skořápkám větších mušlí vlasovým vláknem z proteinu a železa. V mělkých vodách vytvářejí tzv. lavice – kolonie čítající několik tisíc druhů. Středně velká slávka přefiltruje za hodinu více než 1 l vody, tedy až 25 l vody denně. Přitom z vody žábrami odebírá kyslík a miniaturní části potravy.

Přizpůsobivost těchto měkkýšů (nevadí jim, ani když se při odlivu na čas octnou na suchu) a snadné rozmožování je přímo předurčuje k farmovému chovu přirozenou cestou. Nejvíce farmovaných slávek pochází z Číny, dalšími producenty jsou země Severní Ameriky, v Evropě zejména Španělsko, Itálie, Francie, Nizozemsko, Irsko, Německo a Dánsko.
Slávka jedlá

Slávka jedlá

Mytilus edulis

Sezónnost: září - květen
Původ: SV Atlantik
Metoda lovu/chovu: drapáky
Velikost: 43 - 80 ks / kg
Tučnost: nízká

Znaky

Robustní mlž má lesklou modročernou schránku připomínající kapku a oranžové maso. Vnitřní strana mušle složené ze dvou částí má perleťovou barvu, povrch je lehce rýhovaný. Dorůstá do délky 5–10 cm.

Využití

Slávky vynikají mořskou vůní a jemnou, minerálně slanou chutí. Jejich pružné, pevné a netučné maso s vysokým obsahem bílkovin, vitaminů a minerálních látek je předurčuje k množství kulinárních úprav. Lze je konzumovat syrové, ale jsou mírně hořké, proto se zpravidla podávají vařené. Před přípravou se musejí několikrát pečlivě vypláchnout ve studené vodě, případně okartáčovat. Vaří se živé. Je-li skořápka zavřená nebo lehce pootevřená a po doteku prstem se zavře, je to známka života. Po uvaření se znaky poživatelnosti obrátí: mušle musejí být doširoka otevřené, zavřené jsou mrtvé a patří spolu s rozbitými do odpadu. Tento bezpečnostní filtr se nesmí nikdy vynechat, konzumace byť jediné mrtvé mušle může způsobit nevolnost, zvracení, průjem a bolest hlavy, čemuž nezabrání ani skutečnost, že maso přešlo varem. Klasikou jsou slávky vařené bez skořápek ve vývaru s bílým vínem a kořenovou zeleninou. Lze je také péct, gratinovat nebo přidat jako ingredienci do polévek. Specialitou ze skotských Orknejí jsou uzené slávky.

Hledáte recept na slávky?

Také máte rádi ryby a mořské plody, ale nevíte jak je připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit