Znaky
Telecí játra mají oproti hovězím světlejší barvu, jemnější chuť a křehčí konzistenci. Ledvinky jsou pevné, mají charakteristickou tmavě červenou barvu a obsahují lůj, který je před přípravou třeba odstranit. Srdce je tvořeno jemnou svalovinou a obsahuje minimum tuku. Příjemně aromatický a lehce stravitelný brzlík nabízí křehkou tkáň pevné konzistence.
Využití
Populární telecí játra se podávají v minutkové úpravě – smažená, opečená nebo grilovaná. Ledvinky se hodí k dušení, podobně jako srdce, které se i vaří, griluje a peče. Brzlík je třeba nejdříve krátce povařit (pošírovat) ve vodě či vývaru, poté ho lze dusit, péct nebo krátce smažit. Telecí vnitřnosti dobře ladí s omáčkami na bázi smetany či vína, chuťově je dobře doplní také slanina, houby, kořenová zelenina nebo hořčice.