Znaky
Candát může dorůst délky až 1 m a hmotnosti 7 kg, většinou však měří méně než 50 cm. Mezi jikernačkami a mlíčňáky je značný velikostní rozdíl. Ryba má protáhlé, šedozelené, z boků lehce zploštělé tělo se dvěma nápadnými hřbetními ploutvemi, členitější a pevnější přední pokrývají výrazné tmavé skvrny. Poměrně drobná tlama candátovi umožňuje lovit pouze malé ryby.
Využití
Candát je velmi oblíbený v Rakousku a Maďarsku, odkud pochází většina základních druhů úprav, a lze ho využít k přípravě všech receptů vhodných pro štiku. Ryby jsou v prodeji vcelku i filetované, čerstvé nebo mražené. Bílé, libové (asi 1 g tuku na 100 g masa) a pevné maso se snadno filetuje a vykosťuje a po šetrném rozmražení je srovnatelné s masem čerstvým. Větší ryby se hodí k nadívání, lze je pomalu vařit, dusit na víně, smažit v trojobalu nebo ochuceném těstíčku, péct (např. v solné krustě či na másle) i grilovat. Maso je vhodné také k přípravě rybích nádivek.