Pomeranče

Pomeranče
Pomeranče přivezli do Středomoří ve druhé polovině 15. století Portugalci, kteří se s nimi seznámili v teplých oblastech Asie. Dnes se tyto šťavnaté plody pěstují na všech kontinentech – necelá polovina světové produkce pochází z Jižní Ameriky, největším evropským exportérem je Španělsko. Je známo přes 400 odrůd pomerančovníků, na spotřebitelský trh se jich však dostane pouhá pětina. Kromě lahodné a osvěžující chuti vynikají pomeranče také bohatstvím vitaminu C a obsahem vápníku, draslíku a hořčíku. Jejich pravidelná konzumace má příznivý vliv na vitalitu, duševní svěžest a krvetvorbu. V prodejnách makro můžete vybírat z mnoha druhů pomerančů od prověřených dodavatelů – kromě tradičních a nejrozšířenějších odrůd nabízíme i červenomasé pomeranče a sortiment v bio kvalitě.

Více o pomerančích

Obyčejné pomeranče

Tyto plody se pěstují zejména pro potřeby zpracovatelského průmyslu. Jednou z nejdůležitějších odrůd je šťavnatá Valencia, která obsahuje jen malé množství jader a vyniká nakysle aromatickou chutí.

Červenomasé pomeranče

Poznávacím znamením takzvaných „krvavých pomerančů“ je červená pigmentace kůry a dužniny. Mezi nejoblíbenější odrůdy patří sicilské Tarocco, které neobsahuje téměř žádná jadérka.

Skupina odrůd Navel

Kategorie, která bývá také označována jako kubánské pomeranče, zahrnuje plody se zlatožlutou sladkou šťavnatou dužninou. Jedna z nejdůležitějších odrůd – Thompson Navel – se objevuje na trzích již v listopadu.

Zralost pomerančů

Pomeranče se mohou začít sklízet, až když plně dozrají, protože po utržení na rozdíl od mnoha jiných druhů ovoce již samovolně nedozrávají. Stupeň zralosti nelze určit na základě zbarvení slupky, ale podle poměru cukru a kyselin – tento údaj bývá úředně stanoven a závisí na odrůdě. Kromě dodržení správného poměru musejí plody splňovat kritéria minimální velikosti a minimálního podílu šťávy.
Další inspirace

Inspirujte se
Ovoce

Více
Recepty

Objevit