Ředkvičky

Ředkvičky
Ředkvičky v obchodech seženete po celý rok. Jejich sezóna plynule navazuje na poslední zásoby černé ředkve a zároveň se překrývá s prvními kedlubnami. Ředkvičky s nimi mají i společný obranný mechanismus, který jim uděluje jejich typickou palčivost. V chuti to ale nemusí být jejich jediná poloha a při úpravě za tepla můžeme v ředkvičkách vyzdvihnout i jejich jemnou nasládlost.
Ředkvičky

Věděli jste že..?

✔ Typická palčivost v ředkvičkách vzniká až v momentě, kdy se do nich zakousneme a porušíme jejich buňky. V poškozených buňkách ředkvičky se vyplavuje enzym, který mění původně nepalčivou sloučeninu na palčivou.

✔ Zmiňovaný enzym je uložený především v oblasti slupky a je citlivý na vysokou teplotu. Což je zároveň návod jak jejich palčivost snížit – buď je oloupejte, nebo je tepelně upravte.

✔ Palčivost se liší podle odrůdy a podmínek při pěstování. Větší ředkvičky bývají obvykle vodnatější a méně palčivé.

Nákup a skladování

Při nákupu vybírejte ředkvičky, které jsou na pohmat tuhé a na svou velikost přiměřeně těžké. Vzhled nati o čerstvosti nemusí úplně vypovídat, takže ji můžete ignorovat.

Přítomnost natě trvanlivost ředkviček zkracuje, proto ji před skladováním vždy odstraňte. Ředkvičky vydrží v šuplíku na zeleninu i několik dní; nejlépe jim je v pootevřeném plastovém pytlíku, který zabrání tomu, aby se vysušily a scvrkly.

Ředkvičky, které se scvrknou, můžete osvěžit namočením ve studené vodě. Po několika hodinách naberou zpět plný tvar i křupavost.

Příprava

S ředkvičkami si často do kuchyně přinesete písčitou zeminu, které bývá nejvíc v listech, proto je vždy důkladně properte. Zemina má tendenci ulpívat zejména v místě, kde nať přechází do bulvy ředkvičky.

Ředkvičky jsou jedlé úplně celé, takže jim při zpracování můžete ponechat i kousek natě. Zbavte je jen kořínků, které mohou být občas nepříjemně vláknité.

Syrové ředkvičky je nejlepší nakrájet na tenké plátky; na dušení jsou obzvlášť vhodné podélné čtvrtinky. Pokud to jen trochu jde, ponechte ředkvičkám malý kousek zelené natě, který zvýrazní jejich svěží barvu.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit