Nákup a skladování
Při nákupu vybírejte ředkvičky, které jsou na pohmat tuhé a na svou velikost přiměřeně těžké. Vzhled nati o čerstvosti nemusí úplně vypovídat, takže ji můžete ignorovat.
Přítomnost natě trvanlivost ředkviček zkracuje, proto ji před skladováním vždy odstraňte. Ředkvičky vydrží v šuplíku na zeleninu i několik dní; nejlépe jim je v pootevřeném plastovém pytlíku, který zabrání tomu, aby se vysušily a scvrkly.
Ředkvičky, které se scvrknou, můžete osvěžit namočením ve studené vodě. Po několika hodinách naberou zpět plný tvar i křupavost.
Příprava
S ředkvičkami si často do kuchyně přinesete písčitou zeminu, které bývá nejvíc v listech, proto je vždy důkladně properte. Zemina má tendenci ulpívat zejména v místě, kde nať přechází do bulvy ředkvičky.
Ředkvičky jsou jedlé úplně celé, takže jim při zpracování můžete ponechat i kousek natě. Zbavte je jen kořínků, které mohou být občas nepříjemně vláknité.
Syrové ředkvičky je nejlepší nakrájet na tenké plátky; na dušení jsou obzvlášť vhodné podélné čtvrtinky. Pokud to jen trochu jde, ponechte ředkvičkám malý kousek zelené natě, který zvýrazní jejich svěží barvu.