Znaky
Nejlibovější částí kuřecího jsou prsa, která obsahují okolo 2 % tuku a vyznačují se jemně vláknitou strukturou a narůžovělou barvou. Název supreme označuje kuřecí prsa s kůží a první částí křídla. Tučnější, ale také chuťově výraznější a šťavnatější jsou stehna, která se zpracovávají vcelku, nebo se dělí na tzv. paličku s kostí a horní stehno. Nejméně masitou část představují křídla, jsou však velmi křehká a vláčná. Běžně je k dispozici také kuřecí skelet, krk a vnitřnosti – především srdce, žaludky a játra.
Využití
Celé kuře se peče s nádivkou i bez ní, griluje na otočném rožni nebo po odstranění páteře přímo na roštu (tzv. na motýlka). Kuřecí prsa se hodí především k rychlé úpravě, při delším pobytu v žáru hrozí jejich vysušení. Prsa supreme jsou díky ponechané kosti po tepelném zpracování šťavnatější a mají také výraznější chuť. Stehna se pečou, dusí i vaří, po vykostění se smaží v trojobalu nebo grilují. Křídla nejlépe chutnají pečená nebo grilovaná, před úpravou se často nakládají do pikantní marinády. Společně se skeletem a krkem se hodí pro přípravu silného kuřecího vývaru. Kuřecí srdíčka se používají jako vložka do polévky, oblíbená jsou také marinovaná a připravená v podobě špízu na grilu či v troubě. Játra tvoří vynikající základ knedlíčků a paštik a jsou vhodná i pro minutkovou úpravu.