Znaky
Mletím se naruší struktura masových vláken a částečně i buněčných membrán, a díky tomu maso změní své vlastnosti – stačí mu kratší doba tepelné úpravy a může být konzumováno i v syrovém stavu. Současně se ale zkracuje jeho trvanlivost a je také náchylnější k napadení bakteriemi. K nejvyužívanějším druhům patří mleté vepřové a hovězí maso a jejich kombinace. Běžně dostupné je také mleté krůtí nebo zvěřina.
Využití
Mleté maso lze zpracovat na bezpočet způsobů. V tradiční české kuchyni se využívá k přípravě sekané, karbanátků, mletých řízků či jako směs do plněných paprik. Tvoří také kuličky nebo šišky, skvěle chutná s těstovinami jako boloňské ragú nebo v tradiční řecké musace. Opomenout nelze ani oblíbené hovězí hamburgery. Mleté maso se dá ochutit dle fantazie – základem je pepř a sůl, použít můžete čerstvé nebo sušené bylinky, jako je majoránka, rozmarýn, tymián či oregano. Z koření je oblíbenou volbou mletá paprika a kmín, hodí se i různé kořenicí směsi, například provensálské koření nebo balkánská čubrica.