Krkovice a podplečí

Krkovice
Oblíbenou částí z kategorie hovězího předního je krk neboli krkovice, k jejíž přednostem patří nejen skvělá chuť a široké kulinářské uplatnění, ale také příznivá cena. V oblasti mezi krkem a vysokým roštěncem se nachází tzv. podplečí, z něhož lze mimo jiné připravit výtečné steaky.
Krkovice

Věděli jste že..?

✔ Úprava masa zásadně ovlivňuje jeho stravitelnost? Nejhůře stravitelné a pro tělo silně zatěžující během trávení (uvádí se tzv. specificko-dynamický efekt) je maso pečené (např. steak). Nejlépe stravitelné je vařené maso se zeleninou. Nejlépe s přidáním koření jako je kurkuma, koriandr, zázvor, polévkové bylinky, apod.

✔ Nejvhodnější zelenina k hovězímu masu je vařená brokolice, kapusta, květák, celer, mrkev, červená řepa, cibule, česnek.

Znaky

Krční partie je tvořena svalovinou, která je výrazně přerostlá tukem a vyznačuje se hrubými svalovými vlákny hojně protkanými šlachami a vazivem. Nejčastěji je v nabídce vykostěná, lze se však setkat i s variantou s kostí, která zintenzivní nejen chuť masa, ale také vývaru či omáčky. Podplečí obsahuje menší podíl tuku a vzhledem a strukturou připomíná vysokou roštěnku – obsahuje však vyšší podíl vaziva.

Využití

Vzhledem k vysokému podílu vaziva vyžaduje hovězí krk delší tepelnou úpravu – nejlepší volbou je proto dušení, pozvolné pečení, vaření nebo pošírování. Stejné využití má podplečí, které se ve formě plátků uplatňuje i při minutkové úpravě – setkáte se s ním pod názvem Chuck roll. V mleté formě se skvěle hodí také pro přípravu hamburgerů – dostatek masa i tuku zajistí ideálně šťavnatý burger.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit