Znaky
Krční partie je tvořena svalovinou, která je výrazně přerostlá tukem a vyznačuje se hrubými svalovými vlákny hojně protkanými šlachami a vazivem. Nejčastěji je v nabídce vykostěná, lze se však setkat i s variantou s kostí, která zintenzivní nejen chuť masa, ale také vývaru či omáčky. Podplečí obsahuje menší podíl tuku a vzhledem a strukturou připomíná vysokou roštěnku – obsahuje však vyšší podíl vaziva.
Využití
Vzhledem k vysokému podílu vaziva vyžaduje hovězí krk delší tepelnou úpravu – nejlepší volbou je proto dušení, pozvolné pečení, vaření nebo pošírování. Stejné využití má podplečí, které se ve formě plátků uplatňuje i při minutkové úpravě – setkáte se s ním pod názvem Chuck roll. V mleté formě se skvěle hodí také pro přípravu hamburgerů – dostatek masa i tuku zajistí ideálně šťavnatý burger.