Vepřové nožičky

Vepřové nožičky
Přední a zadní nožičky se řadí k cenově dostupným řezům. Obsahují poměrně malý podíl masa, nabízejí však hned několik možností kulinářského zpracování.
Vepřové nožičky

Věděli jste že..?

✔ Vepřové vydrží několik dní v chladničce, hluboce zamrazené se může skladovat až půl roku. Při přípravě je z hygienických důvodů třeba dbát na to, aby bylo i v hlubších vrstvách dokonale tepelně opracováno.

✔ Přeštické černostrakaté prase je tuzemským národním plemenem, jež bylo vyšlechtěno ve 2. polovině 19. století na Plzeňsku. Křížením staročeského štětináče s dovezenými anglickými vepři vznikla dvě nová plemena – přeštické a méně známé kralovické.

Znaky

Vepřové nožičky se oddělují pod kolenem v zápěstním kloubu nebo zánártí. Jsou pokryté kůží a obsahují velké množství drobných kostí a šlach, tedy i rosolovitých látek. Přední nožičky jsou oproti zadním o něco kratší, jinak jsou jejich vlastnosti totožné.

Využití

Vzhledem k vysokému obsahu kolagenu jsou nožičky ideální při výrobě aspiků, huspenin a tlačenek. Podávají se také jako ovar s hořčicí a křenem, oblíbené jsou v uzené podobě a hodí se i na přípravu vývarů a polévek. Předvařené nožičky lze potřít marinádou a upéct v troubě – oblíbená je kombinace s pivem, medem nebo česnekem.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit