Parmezán

Parmigiano Reggiano (32 % t. v s.), v tuzemsku známý jako parmezán, je jedním z pokladů italské kuchyně. Jméno a označení původu Parmigiano Reggiano si zaslouží pouze sýry tohoto typu z oblastí Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua a Bologna. Mléko na výrobu sýra musí pocházet od krav pasoucích se venku a živených pouze trávou a kvalitním senem. Velké koláče sýrů vážící 35–36 kg se 2–3 týdny máčí v solném roztoku a zrají od 12 měsíců do 3–4 let.

Parmezán

Více o parmezánu

Parmezán ve studené kuchyni

Parmezán je výborný mimo jiné jako dezert. Mladý nebo středně vyzrálý sýr můžete podávat například s hruškami v doprovodu vína Chianti Classico Riserva.

Parmezán v teplé kuchyni

V teplé kuchyni se nejčastěji uplatňuje ve strouhané formě – použít ho můžete na všechny těstovinové pokrmy a rizota. Často se přidává také do omáček, polévek a zapékaných jídel.

Podávání

Parmezán se uchovává v chladničce a ve správných podmínkách vydrží velice dlouho. Ke starším parmezánům se skvěle hodí zejména plnější výrazná červená vína.

Garance kvality

Italské sýry patří mezi prvotřídní delikatesy z nabídky makro. Jejich výběru věnujeme náležitou pozornost, pečlivě volíme dodavatele a kontrolujeme dodržování všech předepsaných norem týkajících se jejich převozu i skladování. Díky tomu máte jistotu špičkové kvality všech nabízených produktů – například pravý parmezán, který u nás můžete zakoupit, neobsahuje barviva ani konzervanty, naopak hodně fosforu, vápníku a dobře stravitelných bílkovin.