Nákup a skladování
Zelí bývá dostupné celoročně a pro různé účely. V sezóně můžete narazit na křehké rané zelí, letní zelí, zelí pro kysání i zelí, které vydrží dlouhé skladování. Jednotlivé druhy zelí se pak ještě liší barvou (bílé, červené, fialové) a tvarem.
Při nákupu vybírejte pěkné, nepoškozené a uzavřené hlávky. Zelí by nemělo být zvadlé a při stisku by mělo být tuhé. V hlávce zelí probíhá i po sklizni přirozený metabolismus. Svrchní listy se postupně ztenčují a chrání listy uložené hlouběji.
Příprava
Zelí je potřeba vždy dobře očistit a podle potřeby buď rozložit na listy nebo nakrouhat. Každý list má uprostřed tuhé žebro, které vyrůstá ze středového košťálu. Žebra v zelí bývají tuhá a mohou obsahovat tuhá vlákna.
Pro užití v kuchyni se zelí nejčastěji krouhá nebo krájí na plátky. Pro přípravu listů na zelné závitky je nejlepší celou hlávku zelí postupně spařovat ve vroucí vodě a spařené listy z hlávky stahovat postupně.