zelí

Zelí
Zelí je nenápadná a téměř vždy dostupná zelenina. Zelí je blízký příbuzný kapusty, kedlubny nebo květáku. Sdílí s nimi podobnou chuť i aroma, které může po dlouhém vaření získat nepříjemný sirný nádech. Nakrouhané a nasolené zelí je i nejčastěji mléčně kvašená zelenina v našich končinách.
Zelí

Věděli jste že..?

✔ Čerstvě nakrouhané zelí je křehké a pěkně křupe. Křupavost můžete ještě posílit namočením v ledové vodě. Pokud ale zelí nasolíte nebo přidáte ke kyselé zálivce, postupně změkne a pustí šťávu.

✔ Dušené zelí můžete udělat na libovolném základu a můžete ho dochutit libovolnými bylinkami či kořením. Stejně tak má zelí rádo výrazné dochucení něčím kyselým (ocet, víno, citron) nebo něčím sladkým (jablka, sušené ovoce, cukr).

✔ Může být zelí zároveň pěkně měkké a šťavnaté a zčásti i chuťově výrazné a karamelizované? Pokud ho na začátku zprudka opečete a poté pomalu podusíte, získáte obojí.

Nákup a skladování

Zelí bývá dostupné celoročně a pro různé účely. V sezóně můžete narazit na křehké rané zelí, letní zelí, zelí pro kysání i zelí, které vydrží dlouhé skladování. Jednotlivé druhy zelí se pak ještě liší barvou (bílé, červené, fialové) a tvarem.

Při nákupu vybírejte pěkné, nepoškozené a uzavřené hlávky. Zelí by nemělo být zvadlé a při stisku by mělo být tuhé. V hlávce zelí probíhá i po sklizni přirozený metabolismus. Svrchní listy se postupně ztenčují a chrání listy uložené hlouběji.

Příprava

Zelí je potřeba vždy dobře očistit a podle potřeby buď rozložit na listy nebo nakrouhat. Každý list má uprostřed tuhé žebro, které vyrůstá ze středového košťálu. Žebra v zelí bývají tuhá a mohou obsahovat tuhá vlákna.

Pro užití v kuchyni se zelí nejčastěji krouhá nebo krájí na plátky. Pro přípravu listů na zelné závitky je nejlepší celou hlávku zelí postupně spařovat ve vroucí vodě a spařené listy z hlávky stahovat postupně.

Recepty pro každého

Máte chuť na čerstvou zeleninu, ale nevíte, co konkrétního připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!.
Další inspirace

Inspirujte se
Zelenina

Více
Recepty

Objevit