Roquefort

Roquefort, který si jako jeden z prvních francouzských sýrů vysloužil označení A.O.C, se vyrábí pouze v oblasti vápencového pohoří Combalou, jež je ideálním místem pro chov ovcí z plemene Lacaune. Právě z jejich mléka polotvrdý sýr s modrou plísní uvnitř hmoty vzniká. Typické vzezření získává za pomoci plísně Penicillium roqueforti, která pokrývá stěny vápencových jeskyní – zde se sýry máčejí v solné lázni, propichují, aby se do nich dostal vlhký vzduch z okolí, a posléze se nechávají minimálně tři měsíce zrát.

Roquefort

Více o roquefortu

Roquefort ve studené kuchyni

Francouzský sýr z nepasterovaného ovčího mléka lze podávat buď samotný s hroznovým vínem, řapíkatým celerem či čerstvými hruškami, nebo jako součást sýrového talíře.

Roquefort v teplé kuchyni

Sýr se uplatní ve smetanové omáčce k těstovinám či bramborám a skvěle chutná v kombinaci s hovězím v minutkové úpravě. Vytvoří také chutnou náplň slaných koláčů a pečiva z lístkového těsta.

Podávání

Roquefort skladujte v chladničce a přibližně hodinu před konzumací ho přemístěte do pokojové teploty, aby měl dostatek času se „nadechnout.“ Krájet ho začněte až těsně před podáváním.

Garance kvality

Francouzské sýry patří mezi prvotřídní delikatesy z nabídky makro. Jejich výběru věnujeme náležitou pozornost, pečlivě volíme dodavatele a kontrolujeme dodržování všech předepsaných norem týkajících se jejich převozu i skladování. Díky tomu máte jistotu špičkové kvality všech nabízených produktů. Garancí skvělé chuti je také označení A. O. C., která zaručuje tradiční původ, charakteristický způsob výroby a vynikající vlastnosti produktu.