Velká plec

Velká plec
Velká neboli vysoká plec se nachází v přední části hovězí čtvrtě. Poskytuje velmi chutné a libové maso, které obsahuje větší množství vaziva, a je proto vhodné především k delší tepelné úpravě – tedy k vaření, dušení či pečení.
Velká plec

Věděli jste že..?

✔ Úprava masa zásadně ovlivňuje jeho stravitelnost? Nejhůře stravitelné a pro tělo silně zatěžující je maso pečené (např. steak). Nejlépe stravitelné je vařené maso se zeleninou. Vhodné je i koření jako kurkuma, koriandr, zázvor apod.

✔ Před několika lety byla provedena studie, kde se zjistilo, že 75 % vegetariánů se po několika letech vrátilo ke konzumaci živočišných bílkovin z důvodu vyskytujících se zdravotních problémů. Veganství nebo vegetariánství dlouhodobě vyhovuje pouze úzké skupině lidí.

Znaky

Velká plec má plochý, mírně se zužující tvar a je velmi jemně prorostlá tukovými žilkami. Za života zvířete je svalstvo přední části vystaveno větší námaze, což má za následek vyšší podíl šlach a vazivových spojení. Na povrchu velké pleci může být ponechán tenký plátek připojený silnější vrstvou tuku a vaziva.

Využití

Velkou plec vcelku využijete při přípravě svátečních pečení, například na červeném víně, kořenové zelenině nebo houbách, skvěle chutná i pozvolna dušená na cibuli. Nakrájená na kostky se výborně hodí k přípravě guláše, perkeltu, použít ji lze na ragú, závitky a rolády. Maso se s oblibou zpracovává také v mleté podobě – na burgery, karbanátky nebo masové kuličky.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.
Další inspirace

Inspirujte se
Maso a drůbež

Více
Recepty

Objevit