Znaky
Tenký a dlouhý vnitřní sval je díky své poloze u bederních obratlů vystaven jen minimální námaze, a díky tomu je maso velmi křehké, jemně vláknité a také libové – podíl tuku se pohybuje v rozmezí 3–4,5 %. Hmotnost svíčkové se udává číslem a zkratkou lbs (3/4 lbs = 3–4 libry, 1 libra = 0,454 kg). Běžně jsou k dispozici velikosti 3/4, 4/5 a 5+.
Využití
Hovězí svíčková je ideální volbou na minutky a připravuje se obvykle středně či krvavě propečená, delší tepelná úprava masu spíše škodí – vzhledem k nízkému podílu tuku se snadno vysuší. Nejlepší bifteky a steaky se krájejí ze střední části, např. tournedos nebo Chateaubriand, což je 6–8 centimetrů silný steak připravený na másle do růžova. Palec svíčkové se hodí na přípravu ragú a soté (např. Stroganov), špičku lze využít na medailonky, jemné nudličky nebo plátky. Steakové řezy se před tepelnou úpravou nenaklepávají ani nesolí, nedoporučuje se ani použití marinád, které mohou přebít chuťové přednosti masa.