Jehněčí kýta

Jehněčí kýta
Jehněčí kýta poskytuje vynikající a vysoce kvalitní maso, které se hodí pro celou řadu kuchyňských úprav – pečení, dušení i minutky. Patří k největším částem jehněčího – spolu se zadním kolenem tvoří 30% podíl celkové hmotnosti.
Jehněčí kýta

Věděli jste že..?

✔ Jehněčí maso je cenným zdrojem železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

✔ Kýtě se při pečení nechává kost nebo její část; zvýrazní se tak její chuť a zůstane šťavnatá.

✔ U mladého jehněčího o váze dvou kilogramů může stačit i pouhá hodina pečení.

✔ Osobitá chuť jehněčího snese výraznější aromatické koření – klasickou volbou jsou česnek a rozmarýn, výborně poslouží tymián, šalvěj, petržel, majoránka, máta nebo dobromysl.

Znaky

Maso z jehněčí kýty je velmi libové, křehké, jemně vláknité a obsahuje jen malé množství šlach. V případě mladších kusů má cihlově červenou barvu a povrchový tuk je čistě bílý. S postupujícím věkem maso tmavne a tuk získává nažloutlý nádech. Kýta se dělí na vrchní a spodní šál a ořech, běžně dostupná je i vcelku, a to jak s kostí, tak bez ní.

Využití

Menší kýty z mladších jehňat se obvykle pečou vcelku v troubě nebo na grilu či rožni. Povrchovou vrstvu tuku je vhodnější ponechat – maso zůstane šťavnaté a bude mít výraznější chuť. Kýta nakrájená na kostky se hodí pro přípravu dušených pokrmů, ve formě plátků ji lze využít na řízky a steaky. Na dochucení se nejčastěji používá česnek, rozmarýn a tymián, během pečení ji lze podlévat červeným nebo bílým vínem. Výrazná chuť jehněčího masa ladí i s ovocnými omáčkami, orientální nádech mu dodá skořice, hřebíček a muškátový oříšek.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Maso a drůbež

Recepty