Jehněčí hřbet

Jehněčí hřbet

Jehněčí hřbet patří k tomu nejlepšímu z nabídky jehněčího masa, což se odráží i v jeho vyšší ceně. V kuchyni se zpracovává na mnoho způsobů – a v žádné podobě nezklame.

Jehněčí hřbet

Věděli jste že..?

✔ Jehněčí maso je cenným zdrojem železa a zinku, obsahuje vitamín D a vitamíny skupiny B.

✔ Kýtě se při pečení nechává kost nebo její část; zvýrazní se tak její chuť a zůstane šťavnatá.

✔ U mladého jehněčího o váze dvou kilogramů může stačit i pouhá hodina pečení.

✔ Osobitá chuť jehněčího snese výraznější aromatické koření – klasickou volbou jsou česnek a rozmarýn, výborně poslouží tymián, šalvěj, petržel, majoránka, máta nebo dobromysl.

Znaky

Jehněčí hřbet se skládá ze dvou částí – přední (vysoký) se žebírky a zadní (nízký) bez žeber se svíčkovou a jemným pruhem svaloviny zvaným ledvinka. Mezi čtvrtým a pátým obratlem se odděluje řez zvaný karé. Maso ze hřbetu je zbarvené do růžova až červena, má jemnou strukturu a nízký obsah tuku. Povrch pokrývají tenké blány. Hřbet je nejčastěji dostupný vcelku s žebry, vykostěný nebo ve formě kotlet či hřebínku.

Využití

Hřbet s ponechanými žebry je ideální k pečení a grilování. Vykostěný lze však tímto způsobem připravit také, mimo to se hodí na přípravu rolády. Specialitou je tzv. jehněčí korunka, kdy se žebra z předního hřbetu dokonale oškrábou a pruh masa se stočí a sváže provázkem, aby žebra tvořila korunku. Vzniklá dutina se následně naplní vybranou nádivkou. K charakteristické chuti jehněčího masa se nejlépe hodí čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, petrželka, máta), oblíbená je také kombinace s česnekem. Jako příloha nejlépe obstojí svěží jarní zelenina.

Čerstvé maso v makro

V makro Vám nabízíme jen to nejčerstvější a nejkvalitnější maso - podívejte se, jak probíhá jeho distribuce, zpracování a kontrola.

Recepty pro každého

Také máte rádi maso a drůbež, ale nevíte, co z konkrétního masa připravit? Zkuste naše recepty! Krok po kroku se stanete mistrem kuchyně!
Další inspirace

Maso a drůbež

Recepty