Krab kamčatský

Krab kamčatský
Krab kamčatský (Paralithodes camtschaticus, angl. crab Kamchatka), jinak také aljašský královský, není ze zoologického hlediska pravým krabem. Původně pochází ze severu Tichého oceánu, z oblasti Beringova moře. Kvůli intenzivnímu lovu byla v USA zavedena přísná opatření a samice a malí samci s krunýřem nedosahujícím 137 mm se nesmějí lovit. Zhruba v polovině minulého století byl tento rak uměle vysazen do Barentsova moře. Proniká do okolí Norska, kde nemá žádného přirozeného nepřítele, takže se hojně množí a decimuje zdejší rybí plůdek.
Krab kamčatský

Krab kamčatský

Paralithodes camtschatica

Sezónnost: ne
Původ: SZ Atlantik
Metoda lovu/chovu: vězence a lapadla
Velikost: 1 - 5 kg / ks
Tučnost: nízká

Znaky

Nepraví krabi se vyznačují tím, že mají za klepety jen tři páry velkých kráčivých nohou, čtvrtý pár je zakrslý a krabi si jím čistí žábry. Odlišují se rovněž asymetrickými destičkami na zadečku. Krab kamčatský má červenofialovou barvu a krunýř maximálně 20 cm široký. Obří exempláře z norských vod však mohou dosáhnout rozpětí nohou až 1,8 m. Na nohách a hřbetním krunýři mají mnohem kratší trny než ostatní královští krabi z rodu Lithodidae.

Využití

Krab kamčatský s vysokým podílem jemného masa se do obchodů nejčastěji dostává již předvařený. Jeho maso se prodává chlazené nebo konzervované pod názvem chatka. Čerstvého kraba, který však bývá k dispozici zpravidla jen v oblasti výlovu, stačí spařit a vyjmout jemné maso, které se skvěle uplatní v receptech studené kuchyně, lze ho však také podávat teplé s různými přílohami. Konzervované maso by se nemělo dlouho zahřívat, aby neztuhlo. Pro maximální požitek je potřeba šetřit kořením, což ostatně platí pro většinu mořských plodů a ryb.
Další inspirace

Inspirujte se
Ryby a mořské plody

Více
Recepty

Objevit